вівторок, 29 листопада 2016 р.

Міський семінар вчителів біології

   29 листопада в нашій школі відбувся міський семінар на тему «Здоров’язберігаючі  технології в практиці роботи вчителя біології».
  Першу частину семінару я провела у виді тренінгу «Коло здоровя». Вчителі під час різноманітних вправ ділилися своїм досвідом з даної теми, працювали в групах над завданнями та багато рухались (поповнювали свою «скарбничку знань» різноманітними видами руханок).
   Друга частина семінару була проведена у формі  майстер-класу, на якому вчителі навчилися виготовляти оберіг  здоровя та довголіття - ляльку - мотанку «Травниця». Позитивних емоцій у колег було вдосталь!









Майстер клас із виготовлення ляльки - мотанки «Травниця»
Лялька є самобутнім явищем у побуті та мистецтві українців. Подивіться – які різноманітні ляльки на столі!
   Матеріали, з яких виготовляли ляльок різні: глина, трава, шишки, горіхи, початки кукурудзи і її листя, очерет, липовий луб, кора і тканина. В одній роботі поєднували різні матеріали.
    Для виготовлення ляльки бажано використовувати не нові тканини,  з одягу тієї людини, яку знали і  вважали її доброзичливою. Для дітей, наприклад, ляльки робили з одягу мам і це було сильним оберегом.
     Голку з ниткою можна використовувати лише в процесі виготовлення одягу та головних уборів.
    Лялька мотанка робиться за один присіст. Одяг можна одягти і пізніше, а ось сам тулуб ляльки треба зробити за один раз.
         До речі, робити ляльку - мотанку як оберіг треба було тільки в «хороший» період (краще взимку). Невдалим часом були свята і вихідні дні, а також середа і п’ятниця ( в ці дні займатися рукоділлям вважалося за гріх).
 В ляльку треба вкладати свої позитивні наміри і думки. І тоді вона буде покликана  нести добро майбутньому власнику.
  Травниця - ганчір'яна лялечка, наповнена духмяними травами. Наші предки вірили, що вона є оберегом здоров'я та довголіття. Хвороби колись вбачалися злими духами, а трави та дерева наділялися магічною силою, яка здатна захистити від цих духів оселю.
   Тому травничка була чи не у кожній сім'ї.  Її клали коло ліжка, давали гратися дітям чи просто мнули в руках, вдихаючи цілющі запахи трав. 
      Наповнити травничку можна на свій смак та залежно від того, якого ефекту Ви очікуєте від лялечки. Так, травниця з мелісою чи материнкою - заспокоїть, з м'ятою - зніме втому, з ромашкою  - для гарного сну, з чебрецем – для здорового дихання і знищить шкідливі мікроби.
  Коли трава перестає пахнути (за рік-два) її можна змінити на свіжо-висушену. При виготовлені бажано використовувати червоні нитки – цей колір є символом здоровя  та тепла.
  Ну, що ж, приступаємо до виготовлення ляльки!